Armoedebestrijding in Siantar

Samen met Pak Milton Napitupulu is Sosoi dit jaar begonnen met de begeleiding van een groep vrouwen met een erg laag inkomen. Het doel van het project is om door scholing, kredieten, ondernemen en sparen de vrouwen een veiligere leefomgeving te schenken met minder stress. Hierdoor komt weer creativiteit en denkkracht vrij om hun eigen problemen het hoofd te bieden.

Pak Milton met acht leden van de groep. De jongen is een zoontje van een van de leden

In mei dit jaar kwamen de vrouwen (10 in totaal) bijeen om mogelijkheden te bespreken om hun inkomen te vergroten. Hieruit bleek dat er al enkele plannen waren, maar dat hen het geld ontbrak om de onderneming te starten. Vier vrouwen wilden graag kippen houden, één vrouw vissen kweken, één vrouw wilde haar koek en cakebedrijfje efficiënter maken met de aanschaf van een koelkast, iemand anders meer apparatuur en garen kopen om regelmatig te kunnen weven en een vrouw wilde haar kleine kiosk waar ze zeep, zout en olie verkoopt uitbreiden met andere spullen. Twee vrouwen trokken zich uiteindelijk toch terug, omdat ze in loondienst wilde blijven en de ander omdat ze haar kind naar Jakarta wilde brengen en geen tijd meer had.

Ibu Pesta Natalina met kippen
Ibu Edina in haar winkel
Ibu Sibuea en haar kippen
Ibu Herni fokt kippen en verkoopt eieren
Ibu Purnama Simansumnong heeft ook kippen
Ibu Betty bij haar visvijver
Ibu Pince Napitopoulo kocht een koelkast voor haar bakkerij
Ibu Marnaulina in haar weefatelier

De vrouwen krijgen om de twee weken scholing in boekhouden, economie, gezondheid en voedingsleer en allerlei onderwerpen die voor hen van belang zijn. Begin november hebben ze allen ongeveer honderd euro gekregen om hun bedrijfje te starten of uit te breiden. Tevens krijgt de groep een bedrag in de pot waaruit vrouwen geld kunnen lenen op het moment dat ze dit nodig hebben. De vrouwen worden aangemoedigd om elke maand een klein bedrag te sparen in de groep.

les in kippen houden
De vrouwen luisteren aandachtig

Deel dit bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.