Sosoi en Corona

Begin juni 2020 was ons plan om weer naar Indonesiƫ te gaan om het voedselproject op Sumba een stapje verder te brengen. Door de Corona crisis is dat nu niet mogelijk. We hopen dat we in het najaar toch nog kunnen gaan.

In de grote steden is de armoede door het Corona virus enorm toegenomen. Mensen zijn hun werk kwijt geraakt en kunnen nauwelijks hun hoofd boven water houden. Vooral oude mensen zijn de dupe van deze crisis. Waar mogelijk en nodig ondersteunt Sosoi mensen bij hun basisbehoeften.

Sorghum zaaien op Sumba


De activiteiten van het voedselproject op Sumba gaan door. Er is veel sorghum, mais, pinda’s, cassave en andere voedingsgewassen aangeplant. Inmiddels is men al begonnen met de oogst van mais. Sorghum is een gewas die de boeren vroeger wel plantten maar sinds de entree van rijst in het menu, min of meer vergeten zijn. Door herwaardering van deze lokale gewassen zal de voedselvoorziening op Sumba onafhankelijker worden.

Het zaaien is ook gestart op land, wat tot nu toe niet bebouwd werd. Hierdoor wordt een overschot geproduceerd dat kan worden verwerkt tot snacks of veevoer waardoor de import van veevoer vanaf Java ook kan worden geminimaliseerd

Mondkapjes genaaid met behulp van de naaimachines van de dansschool

In 2019 hebben we een dansschool in Blitar ondersteund met de aanschaf van een twee naaimachines waarmee de school haar eigen kostuums kan naaien en de eigenares en medewerkers van de dansschool wat naai- en verstelwerk kunnen aannemen om wat extra te verdienen. Met deze naaimachines worden nu mondkapjes gemaakt die worden besteld door een inkoper .

Precies een jaar en 6 maanden geleden heeft Sosoi de bouw van een WC/badkamer op Flores gesteund. De uitvoering werd gedaan door Karunia een lokale organisatie in Leko Lembo, die meerdere oude wc’s in de dorpen op Flores wil vervangen door badkamer/wc’s van cement voor die families die dat zelf niet kunnen betalen. Omdat het corona virus zich ook verspreid via de uitwerpselen, is de aanwezigheid van goede sanitaire voorzieningen geen overbodige luxe en ondersteunen we graag Karunia om dit project verder uit te breiden. De WC wordt in juni 2020 gebouwd. Wat foto’s van de huidige wc’s en badkamer in Kota Komba staan hieronder.

Deel dit bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.