LHBT gemeenschap in Yogyakarta richt een coöperatie op.

Vorig jaar heeft Sosoi een gedeelte van de LHBT gemeenschap in Yogyakarta ondersteund met materieel voor de opzet van stadslandbouw en kweek van biologische groentes. Twee van de leden van deze gemeenschap zijn gestart met een groentebedrijf en voorzien de gemeenschap van gezonde groente. Dit was vroeger niet aanwezig.

Mensen uit de LHBT gemeenschap hebben het moeilijk in Indonesie. Op het platteland kunnen ze vaak niet zichzelf zijn en vluchten daarom naar de grote stad waar ze wat meer anoniem kunnen leven. Seruni de organisatie die hun belangen behartigt wil haar leden helpen bij het verwerven van inkomen. Er zijn een aantal leden begonnen met een eigen bedrijf en om het mogelijk te maken om geld te lenen voor startkapitaal is een coöperatie opgericht. Deelnemers met een bedrijf kunnen geld lenen en betalen die terug met rente van 5 %. Leden die gen bedrijf hebben kunnen ook lenen maar een stuk minder. Leden kunnen geld sparen en lenen waardoor het totale vermogen van de coöperatie groeit.

De winst van dat vermogen wordt elk jaar verdeeld onder de 18 leden van de coöperatie. Hierdoor zorgen ze zelf dat het mogelijk is om geld te lenen. Sosoi heeft als startkapitaal voor de coöperatie 700 euro geschonken. Dit jaar willen we deze gemeenschap verder ondersteunen met o.a. trainingen voor ondernemingen, vaktrainingen maar ook trainingen in administratie, boekhouding en marketing.

Werkgelegenheid voor jonge mensen

Op Java is nog een project wat we al enkele jaren ondersteunen en wat langzaam begint te groeien. Ons bestuurslid heeft dit project ook bezocht eind 2021 en met de betrokkenen samen een planning gemaakt.

In het dorpje Garum in Oost-Java werken we al enkele jaren samen met een dansschool/naaiatelier. We hebben een geluidsinstallatie gekocht voor de dansschool en ook naaimachines waarmee de school naai opdrachten kan aannemen en eigen danskleding maken om zo wat meer inkomsten te genereren voor de leraressen die alles bijna voor niets doen. De dansschool lag stil tijdens corona, maar onlangs zijn ze voorzichtig weer begonnen met danslessen. Hieronder staan een paar foto’s van de leerlingen. Tijdens de coronatijd was de dansschool dicht, maar het naaiatelier was open. Er werden vrouwen opgeleid om met naaimachines om te gaan en er werden veel mondkapjes genaaid en verkocht/uitgedeeld. Verder werden er ook andere verstel/naai opdrachten aangenomen waardoor een aantal vrouwen inkomsten konden verwerven.

de jongsten
dansers
danseressen

In oktober 2021 gaven een paar jonge vrouwen aan dat ze graag meer aan hun toekomst wilden werken. Door corona was het moeilijk om aan werk te komen en jonge vrouwen wilden graag verdienen. Samen met de vrouw van de dansschool zijn ze gaan experimenteren met het bakken van cake en koekjes die na bestelling werden bezorgd bij feesten of ter verkoop werden neergelegd bij andere winkels. Naast het maken van cakes maken ze ook smoothies van lokaal fruit wat aanwezig is.

Ons bestuurslid heeft in oktober deze groep verder geholpen. De groep kreeg een vaste plek om hun cakes te produceren en het huis werd verbouwd en geschikt gemaakt als winkel annex bakkerij. Op dit moment hebben ze genoeg orders om drie maal per week 100 cakejes/koekjes te bakken. Er worden 4 verschillende soorten gebak gemaakt zodat klanten de keuze hebben. Dit levert een kleine winst op, maar uitbreiding van klantenbestand en productie is in de toekomst wel van belang om genoeg te kunnen verdienen. De vrouwen zijn blij met hun verdiensten en willen nieuwe activiteiten oppakken zoals het naaien van kleding. Daarom is er een simpele naaimachine gekocht waar men kan leren naaien. Ook hebben ze een cursus zakelijk boekhouden gehad.

Verbouwing huis
verbouwen huis tot werkplaats

De onzekere situatie vanwege corona maakt het erg moeilijk om nieuwe vrouwen aan te trekken die willen ondernemen. Op dit moment gaan ze liever voor een klein,maar vast salaris per maand dan dat ze zelf ondernemen en risico lopen. Bij toenemende inkomsten is het natuurlijk mogelijk andere vrouwen in dienst te nemen, maar zover is het nog niet.

Bezoek aan Indonesië eind 2021

Twee jaar na het vorige bezoek in oktober 2019, kon ons bestuurslid Wisnu Wibowo weer afreizen naar Indonesië. Vanwege de covid-19 epidemie was reizen naar Indonesië lange tijd onmogelijk. Maar nu kon het weer. 

Behalve programma’s in Blitar en Yogyakarta heeft hij ook ons voedselproject op Sumba bezocht. Hieronder geven we een beschrijving van de ontwikkelingen van deze programma’s. Te beginnen met Sumba.

Het oorspronkelijke doel, waarbij de lokale productie van voedsel een flinke stimulans krijgt, nieuwe producten zouden worden geproduceerd en een marketing netwerk opgezet kon door verschillende redenen niet worden bereikt. In 2020 brak covid-19 uit en konden we gedurende 2 jaar niet naar Sumba toe. Het programma heeft steeds onze aanwezigheid nodig om een nieuwe stap te kunnen zetten. Er komen nieuwe elementen in het programma waar begeleiding voor nodig is. (bijv. het opzetten van een marketing netwerk). In 2020 en 2021 is er extra voedsel verbouwd door de boeren zoals sorghum, mais, cassave en bonen , maar de verwerking van de voedselgewassen tot verkoopbaar voedsel wat verkocht werd in Waingapu kon niet doorgaan omdat door covid-19 pandemie mensen niet mochten reizen en de handel stil lag. Het productiehuis werd wel gebouwd maar deed o.a. dienst als klaslokaal voor een lagere school en als plek om voorlichting te geven over het voorkomen van besmetting met covid-19.

Fokken van varkens dat ook een onderdeel van het programma was kon ook niet doorgaan, omdat een groot deel van de veestapel door varkenspest werd getroffen. Verder verwoestte de cycloon Seroja in 2021 huizen, bruggen, dammen en stuwmeren en bedreigde in 2021 sprinkhanen de oogst op oost Sumba. Veel tegenslagen in een paar jaar waardoor we de plannen rigoreus moeten omgooien.

Doel van het programma was behalve verhoogde lokale voedselproductie ook de jonge mensen ervaring laten krijgen met het opzetten van een bedrijfje. Dit laatste is tijdens ons laatste bezoek gebeurt door het productiehuis opnieuw te verbouwen tot een winkel/coffeeshop waar mensen uit de buurt wifi kunnen huren, koffiedrinken en lokale snacks eten, een potje schaak of tafeltennis spelen, elektriciteit in hun huis betalen, printen en kopiëren. Het is ook mogelijk om lokale producten te verkopen in de winkel en dat gebeurt op dit moment ook.

Een 2e activiteit die op dit moment in ontwikkeling is een groep van 11 vrouwen die door de covid-19 zich ervan bewust is geworden dat de voedselvoorziening kwetsbaar is en dat men zelf activiteiten moet ondernemen om genoeg voedsel te hebben. Deze vrouwen hebben samen 1000 m2 grond bewerkt en omgevormd tot een biologische groentetuin. Hiermee voorzien ze hun eigen familie en een deel van de stad van groentes en kruiden. Deze groep vrouwen wil dit jaar met steun van Sosoi ook kippen gaan houden. Deze producten kunnen ook in de winkel worden verkocht. Op deze manier wordt zelfvoorziening in een wijk gestimuleerd.

We hopen met de opening van de winkel en met de steun aan de vrouwengroep de mensen geïnspireerd te hebben om zelf te ondernemen en zelf hun leefomgeving te verbeteren. Afhankelijk hoe de ontwikkelingen gaan willen we meer activiteiten gaan ondersteunen.