photo

Deventer Wereldstad: voor alle goede doelen

Gepubliceerd op dinsdag 3 december 2013 om 13:08
icon

Of het nou gaat om Liberia, Colombia, Indonesië, Oeganda, Oekraïne, Congo, Roemenië of een ander land ergens op de wereld: in heel veel landen zijn Deventer stichtingen met behulp van vrijwilligers actief om de millenniumdoelen te verwezenlijken. Om de krachten officieel te bundelen is de Stichting Deventer Wereldstad opgericht.

Met de oprichting van Deventer Wereldstad is er ten eerste een samenwerking tussen de verschillende Deventer vrijwilligersorganisaties die internationaal acties zijn. Verder kunnen door de vorm van een stichting, verschillende hulpbronnen aangeboord worden waar de gemeente en de Schouwburg niet bij kunnen. Dit is van belang, omdat Stichting Deventer Wereldstad naast communicatie tussen organisaties, ook een keer in de zoveel tijd een groots evenement wil organiseren. En daar is natuurlijk geld voor nodig.

In november 2012 vond er al een dergelijk evenement plaats: Deventer Open 2012. Het was een internationaal feest met veel publiek, prachtige internationale kleding, een veiling, debat en muziek. De aanwezige organisaties presenteerden hun werkzaamheden op het gebied van de millenniumdoelen en maakten met hun mooiste foto’s, folders, filmpjes en verhalen indruk op het publiek.

Het doel van de stichting: ‘‘Een bijdrage leveren op lokaal, regionaal en (incidenteel) landelijk niveau aan een open, tolerant en nieuwsgierig klimaat naar buiten, naar de wereld, naar open grenzen en naar de kansen die dit voor de inwoners en organisaties in Deventer biedt.’’ Het stichtingsbestuur wordt gevormd door drie Deventer vrouwen die ieder ook een eigen stichting hebben in Deventer; Karin Rutgers, (Stichting Sosoi, Oost-Indonesië), Tonia Dabwe (Mineke Foundation, Liberia) en Monica Sluiseman (Stichting Bulungi, Oeganda).

Burgemeester Andries Heidema is blij met de nieuwe stichting. ‘‘Het is een krachtige naam, een naam die aanspreekt en aangeeft waar het om gaat’, concludeert hij. ‘Door de structuur te veranderen in een officiële rechtsvorm waarborg je de continuïteit en kun je bovendien andere geldelijke bronnen aanspreken. Ik ben trots op de ongelooflijke diversiteit aan organisaties in Deventer. Zoveel mensen die actief en met heel veel passie betrokken zijn in alle continenten van de wereld. Deventer Wereldstad maakt dat zichtbaar. “Be good and tell it”, is in dit geval van toepassing. De wereld is groter dan Deventer alleen en het is waardevol om dat uit te dragen.’’

De Deventer Wereldstad is van plan om op zondag 2 november opnieuw een groot internationaal evenement te organiseren rondom internationale samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.