Project ondersteuning productieafdeling coöperatie Lestari

Achtergrond

Coöperatie Lestari, een coöperatie in Bogor op Java in Indonesië,  heeft inmiddels 350 leden. De coöperatie ondersteunt de leden in de omgeving op verschillende manieren :

  1. De leden kunnen training krijgen in hoe over te stappen op de teelt van organische rijst en groentes. Ze krijgen hierbij training in het maken van organische compost.
  2. De leden krijgen via de coöperatie op toerbeurt geiten en schapen waarvan de mest gebruikt kan worden voor het maken van de compost. Voor de verbouw van groentes is inmiddels lokaal genoeg mest aanwezig. Voor de verbouw van rijst moet nog mest van buiten gekocht worden.
  3. De leden kunnen geld sparen op een rekening die hen rente oplevert. Het geld kan gebruikt worden voor de studie van kinderen of bij ziekte. Dit is een belangrijk doel geweest bij de oprichting van de coöperatie: de leden leren om geld te sparen voor onderwijsdoeleinden.
  4. De leden kunnen geld lenen voor productieve doeleinden. Bij de lokale banken kunnen zij vaak geen lening krijgen. De rente die betaald moet worden wordt in een gezamenlijke ledenvergadering elk jaar bepaald.
  5. Boeren kunnen rijst en biologisch geteelde groente verkopen via de coöperatie. Ze worden gelijk betaald. Hierdoor krijgen ze snel geld voor hun producten en sparen ze tijd uit omdat ze zelf de groentes niet hoeven te verkopen.
  6.  De coöperatie voegt extra waarde toe aan de landbouwproducten door groentes te verwerken tot kroepoek (spinaziekroepoek, bananenkoekjes) en kruiden te verwerken tot kruidendranken. De coöperatie is voor deze activiteiten ook gecertificeerd door het Ministerie van Volksgezondheid. Door deze te maken en te verkopen wordt het aanbod van producten in de regio veelzijdiger en kan er extra geld verdient worden en ontstaat er lokaal nieuwe werkgelegenheid.

Het project

De omzet van de coöperatie is inmiddels €40.000. De productieafdeling van de coöperatie houdt zich bezig met de inkoop van groentes, rijst en bewerkte producten, verpakken van de producten, labelen en verkoop. Er zijn 4 mensen die zich hiermee bezig houden, maar doordat de aanvoer van biologische groentes en rijst nog te klein is kunnen de vier mensen hieruit nog niet volledig betaald worden. Met het nieuwe project wil Lestari, meer boeren interesseren voor de verbouw van organische groentes en rijst waardoor de omzet van de productieafdeling kan groeien.

Op dit moment zijn er 17 boeren die biologische groentes en 14 boeren die biologische rijst  produceren en verkopen via Lestari. Met het project wat drie jaar in beslag zal nemen wordt geld gevraagd om het kapitaal voor inkoop van groentes en rijst te vergroten. Dit kapitaal is op dit moment slechts 2500 euro en niet genoeg om een goede voorraad rijst en groentes in te kopen en om alle klanten continu van genoeg groentes, fruit en rijst te voorzien . Bij de productie van rijst wordt op het tijdstip voor de aanplant van de rijst geld verstrekt aan de boeren als voorschot, na de oogst die pas 3 tot 4 maanden later gebeurd wordt de rest van het geld verstrekt en kan de coöperatie het geld pas terugverdienen. Het kapitaal halen uit de afdeling ‘sparen en lenen’(Usaha simpan pinjam) is geen optie, omdat  deze afdeling dan in de problemen komt. Daarnaast is het voor veel islamieten (het grootste gedeelte van de boeren is islamiet) verboden om geld te lenen.

Ook is het mogelijk bij voldoende inkoopkapitaal om van te voren te regelen welke groentes de boeren/ boerinnen gaan verbouwen zodat er niet een teveel of tekort aan bepaalde groentes ontstaan. Boeren en boerinnen kunnen van te voren hiervoor al een voorschot krijgen.  Er wordt totaal een bedrag van €5760  gevraagd voor vergroten van dit kapitaal in het eerste jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.