Elsppat/Lestari

Inzending Project Fietsen Scoort

Sosoi is een organisatie uit Deventer, die opgericht is door vier mensen die allemaal in Indonesië gewoond en gewerkt hebben of er geboren zijn. Sosoi werkt al jaren samen met Elsppat (een Indonesisiche organisatie) en de coöperatie Elsppat in Bogor, west-Java . Deze coöperatie is in 2008 opgericht met als doel de inkomsten te verbeteren van de boeren in het gebied Mensen die lid zijn van de coöperatie sparen verplicht elke maand geld bij de coöperatie. Als ze voldoende lang lid zijn kunnen ze geld lenen om daarmee hun bedrijf te verbeteren of een bedrijfje op te starten.
Elsppat is een Indonesische NGO (Non Governmental Organisation), die in het gebied rondom Bogor boeren/boerinnengroepen begeleidt bij het overstappen van traditionele landbouw naar biologische landbouw. Veel boeren/boerinnen groepen aangesloten bij de coöperatie Lestari zijn bezig over te stappen van traditionele landbouw die kunstmest en chemische bestrijdings-middelen gebruikt naar biologische landbouw waarin deze worden vervangen door compost en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Tevens wordt bij biologische landbouw jaarlijks de teelt van gewassen op een stuk land afgewisseld. (Niet twee maal achter elkaar hetzelfde gewas op een stuk land). De begeleiding van de boerengroepen gebeurt organisatorisch via de coöperatie Lestari. Boeren/boerinnen, die lid zijn of lid willen worden van de coöperatie kunnen zich in groepen verenigen en samen de overstap naar de teelt van biologische landbouw zetten. Het project heeft als doel om het inkomen van de families te verhogen door ook de vrouwen bij de teelt van groentes en rijst te betrekken waardoor er meer productie is per gezin en daarnaast om het grondgebruik duurzamer te maken.

De activiteiten die tussen September 2010 tot Mei 2011 hebben plaatsgevonden hebben ertoe geleid dat de productie van biologische groentes en kruiden enorm is toegenomen in het gebied. Op dit moment worden de groentes/kruiden nog verkocht via de kantine van een school, maar door de grote aanvoer is er behoefte aan en eigen ruimte voor de verkoop, waar ook de bewerkte producten kunnen worden uitgestald en gepromoot en van waaruit groentes kunnen worden bezorgd bij klanten. Een plek hiervoor is inmiddels al gevonden. De coöperatie wil hiermee de boeren en boerinnen van andere groepen verder stimuleren om ook organische groentes en rijst te verbouwen.
Activiteiten die het afgelopen jaar zijn ontwikkeld hebben ertoe geleid dat de vrouwen meer werden betrokken bij de landbouw- en veeteelt. Het bewustzijn van vrouwen, dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in het welzijn van het gezin werd hiermee vergroot. Tot dan toe werd het werk van de vrouwen alleen gezien als een aanvulling op het werk van de man. Het werk van de vrouw is binnenshuis en mannen doen het werk dat inkomen genereerd voor het gezin zoals landbouw en handel. Dit werk van de man heeft een hoog risico om te mislukken en als het inkomen van het gezin alleen afhankelijk is van deze activiteiten dan wordt de kans om in armoede te vervallen wel erg groot. Nu vrouwen zelf ook een groentetuin hebben, waarvan het risico van mislukking erg laag ligt zijn er meer inkomstenbronnen waardoor de positie van het gezin minder kwetsbaar wordt. Zelf groentes en kruiden verbouwen voldoet ook aan een behoefte van het gezin zelf waardoor er meer geld overblijft voor onderwijs en gezondheidszorg. De coöperatie onderwijst de boeren en boerinnen over hoe zij de economische situatie van hun gezin kunnen verbeteren en ervan te overtuigen dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is .
De coöperatie wil nog verder gaan dan dit. Men wil nu de vrouwen ook ondersteunen in het opzetten van een eigen bedrijfje waarin ze hun eigen (biologische) landbouwproducten kunnen verkopen. Dit met als doel om het inkomen van hun gezin te vergroten. Vrouwen krijgen een training over hoe ze een bedrijfje op kunnen zetten en hiermee wordt gehoopt dat dit zal uitstralen op de omgeving en dat meer boeren en boerinnen biologisch gaan boeren.

Activiteiten van het programma

A. Een training voor begeleiders, die gezinnen kunnen helpen bij het verbeteren van de economische situatie van het gezin.

B. Begeleiding van vrouwengroepen in het opzetten en besturen van een kleine onderneming. Van elk vrouwengroep zullen 3-5 vrouwen een onderneming opzetten. Zij krijgen een begeleider die hen helpt vanaf het plannen van het bedrijf, het inrichten van en productiekeuken, het verwerken van groenten en kruiden tot verkoopbare producten ( instant dranken en kroepoek) tot het verder ontwikkelen van het product. Per groep wordt een productiekeuken ingericht waar vrouwen de producten kunnen verwerken. Tijdens dit programma zal ook op certificering worden gestuurd. Minstens één onverwerkt product en minstens twee verwerkte producten zullen zijn gecertificeerd. De productie per week is ongeveer 1-5 kg en zal langzaam worden verhoogd.

C. Het opzetten van een centrale keuken en de aanschaf van werkmateriaal voor de productie en het inpakken van de verkoopbare producten. In de centrale keuken zullen halffabricaten en verwerkte producten worden opgeslagen. Deze verwerkte producten worden gekeurd op hygiëne en veiligheid met dezelfde standaard als die gebruikelijk is voor de coöperatie. De goedgekeurde producten worden ingepakt onder supervisie van de staf van de coöperatie. Εén persoon is verantwoordelijk voor de centrale keuken.

D. Training voor certificering van de producten. Deze training wordt gedaan door de coöperatie. Het is de bedoeling dat veel vrouwen (minstens 25) deze training gaan bijwonen zodat zoveel mogelijk vrouwen weten hoe je op een veilige en hygiënische manier kan produceren.

E. Aanschaffen van materiaal voor een winkel en het ontwikkelen van een infrastructuur voor de verkoop van landbouwproducten. De strategie om nieuwe afzetmarkten en klanten te krijgen bestaat aan de ene kant uit : de mogelijkheid bieden om te kunnen bestellen en het bezorgen van verse producten en aan de andere kant het ter verkoop aanbieden bij andere bevriende winkels/stalletjes van bewerkte ingepakte producten.
Een gedeelte van dit project wordt betaald door de coöperatie Lestari . Het eerste deel van het project is al gestart. In 2012 wil Lestari de hele winkel draaiende hebben.

     

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.