Radio Max op Sumba

De afgelopen jaren hebben we Radio Max in Waingapu op Oost-Sumba steeds ondersteund met een klein bedrag. Radio Max organiseerde elk jaar een wedstrijd voor kinderen waarbij hen gevraagd werd om over een thema een tekening te maken. Kinderen waren altijd dolenthousiast over deze wedstrijden en schreven zich masaal in. Voor dit soort evenementen is moeilijk sponsoring te krijgen bij grote donateurs, maar SOSOI is van mening dat ze zeker bijdragen aan de ontwikkeling van Sumba. Dit jaar organiseert Radio Max een schrijfwedstrijd waaraan ook een cursus ‘schrijven’ is gekoppeld. Kinderen van de middelbare school worden uitgedaagd om de pen op te nemen en journalist te worden voor acht weken. De bijdrage van SOSOI is 750 euro. De advertentie boven aan de pagina is de advertentie die Radio Max verspreidt om deelnemers te laten inschrijven. Op 5 September 2011 is de inschrijving begonnen en volgende week op 15 September zal de eerste les beginnen.

 

 

Bezoek Laurens aan radio MaxFM

Het bezoek had plaats in 2 stappen. De ochtend van 6 oktober had ik een discussie met Heinrich, de directeur cum presentator, met bezoek aan de studio.  Later op de dag, vanaf 5 uur woonde ik de 4e klas/sessie bij van de kursus Populair Schrijven waaraan SOSOI financieel bijdraagt. In alle PR van deze aktiviteit (inclusief 2 grote spandoeken in de stad) wordt overigens steeds gemeld dat de kursus wordt georginseerd door MaxFM en SOSOI met steun van verschillende andere organisaties.

MaxFM bestaat nu ruim 5 jaar en is ontstaan uit interesse van Heinrich nadat hij tijdens zijn studie op Java succesvolle lokale radio had gezien. Op dit moment werken er bij MaxFM 7 mensen die er een goede boterham verdienen. Het is een bedrijf, juridische vorm PT, omdat dat verplicht is voor lokale radio. Het opereert dus min of meer als commercieel radio station, inkomen haalt het ook voor 100% uit reclameopbrengst, maar met een duidelijke visie spreekbuis te zijn voor relevante ontwikkelingen in Oost Sumba en de betrokkenheid van de bevolking bij lokale ontwikkelingen en politiek te versterken. Programma is een mix van talkshow en nieuws met muziek. De talkshow onderdelen zijn zoveel mogelijk interactief via SMS en telefoon. Aantal SMS ligt in de orde van groote van 500 tot max 1000 SMS per dag. Er is intensieve samenwerking met Radio Nederland, Voice of America en een Indonesisch national station en op vaste tijden van de dag zend MaxFM nieuws programma’s van hen uit.

 

Het idee voor de kursus Polupair Schrijven ontstond vooral vanuit het besef hoe weining ingezonden stukken of brieven er in de regionale kranten verschijnen vanuit Sumba. Het zijn vooral anderen die over Sumba schrijven. De kursus omvat 5 sessies, 5 weken, van 1700 to 1900. Grote delen van de sessies worden life op de radio uitgezonden waarbij de klas met microfoons en al buiten wordt georganiseerd. Ik heb de 4e sessie volledig bijgewoond, een zeer inspirerende bijeenkomst waarin deelnemers op de radio vertelden over hun ervaringen tot nu toe alsmede over de onderwerpen waarover ze aan het schrijven waren en waarom ze die gekozen hadden. De tweede helft van de sessie kregen alle deelnemrs individueel advies van 2 leraren. De eerste 2 sessies waren besteed aan theorie, de 3e week was er een oefening interviewen via bezoeken aan Stimulans en Alam Lestari. Op zijn minst 17 van de 20 deelnemers (allen student SMA) is nog steeds erg aktief. Afgaande op wat ik biojwoonde is de kwaliteit van de inzet en eerste stappen richting schrijfprodukt erg goed. Een deelneemster al geinterviewd voor de radio, vrij uniek voor Sumba.

In het algemeen was er grote belangstelling voor deelneming, tot verbazing van MaxFM. Wellicht meer dan 100 deelnemers was mogelijk geweest.
Recentlijk heeft Radio Nederland 20 radio ’s beschikbaar gesteld voor alle deelnemers en een lokale bank T-shirts. Al met al kan SOSOI trots zijn dat ze hieraan heeft bijgedragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.