Reisverslag naar Indonesië 2012

Verslag bezoek bestuur Sosoi aan Indonesië.

Door Karin Rutgers

Dit bezoek heeft plaatsgevonden van 2 Augustus t/m 27 Augustus 2012 en werd afgelegd door drie bestuursleden van Sosoi. Dit waren Wisnu Wibowo, Winda Veldman en Karin Rutgers. Reden was om de organisaties die de afgelopen jaren werden ondersteund met een bezoek na zoveel jaar weer eens een bezoek te brengen. De afgelopen jaren werden vier organisaties door Sosoi geholpen. Op Sumba werd het radiostation MAX FM enkele keren ondersteund voor enkele activiteiten met schoolkinderen. Stimulant Institute werd ondersteund bij het organiseren van enkele debatten over de dienstverlening van de overheid  en de organisatie YSS (Yayasan Sumba Sejahtera) werd geholpen bij het bouwen van een dorpsgebouwtje en de aanschaf van speelmateriaal. (De afstand naar het reguliere kleuteronderwijs is te ver en daarom wordt er in de dorpen zelf kleuteronderwijs georganiseerd). Dit gebouwtje wordt tevens gebruikt als vergaderruimte voor de dorpelingen.

Aangekomen op het kleine vliegveld van Waingapu werden we opgehaald door Stepanus Makabombu van het Stimulant Institute. Het lukte ons nog net om een paar hotelkamers te vinden want bijna alle hotels  waren volgeboekt in de kleine stad. ’s Middags lukte het ons om gelijk een bezoek te brengen aan Radio FM en werd het bezoek aan Stimulant Institute gepland voor de dag erna.

 

 

Radio Max FM

Radio Max FM Waingapu is een onafhankelijk radiostation dat behalve actueel nieuws brengt ook actief allerlei activiteiten onderneemt gericht op duurzaamheid waarbij luisteraars actief in mee kunnen doen. De afgelopen drie jaar werden bijvoorbeeld elk jaar een wedstrijd gehouden voor scholieren van het basis- en middelbaar onderwijs waarbij alle deelnemers na afloop een boom meekregen die ze bij hun huis moesten planten. Door de aanplant van bomen wil de overheid de droogte op lange termijn  terugdringen op Sumba.  Eeuwen geleden was het hele eiland bedekt  met een bos van  ‘sandlewood’, nu zijn hele stukken van het eiland kaal en rotsachtig.

Radio Max FM is ook betrokken bij het project van Hivos dat Sumba zoveel mogelijk met duurzame energie wil laten werken.  Zo heeft Heinrich Dengi, de baas van Radio Max FM, met hulp van HIVOS  een biogasinstallatie laten bouwen, waarmee gas wordt gemaakt van de mest van de varkens die hij houdt. 80% van zijn gasverbruik kan hij nu uit biogas betrekken. Via zijn radio en Facebook probeert hij nu nieuwe gebruikers voor biogasinstallaties te krijgen. Ook doet de radio regelmatig verslag van een groep boeren die onder leiding van een NGO uit Bandung  overgegaan is op de teelt van biologische rijst en groentes . Dit is in Waingapu nog zeker niet algemeen. De overheid propageert namelijk nog steeds het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Heinrich Dengi is zelf als journalist ook begonnen  met de verbouw van biologische rijst.  Dit om aan den lijve te ondervinden hoe dit te doen en er over verslag te doen via de radio. Deze manier van  rijstbouw is namelijk anders dan tot nu toe als gewoon werd beschouwd op Sumba. Zo wordt hier rijstbouw afgewisseld met verbouw van groente zodat de grond niet snel uitgeput raakt en de opbouw van ziekten en planten beperkt worden. Tot nu toe waren boeren niet gewend om op de rijstvelden geen andere gewassen te verbouwen, maar nu staan er ook tomatenplanten en komkommer. Als tweede verschil worden er niet meerdere plantjes bij elkaar geplant, maar slechts één tegelijk in een gat, waardoor dit plantje meer ruimte krijgt om scheuten te ontwikkelen. Op deze manier wordt er met minder zaad meer opbrengst verkregen. Als derde verschil  is ook is  de bestrijding van de  zogenaamde “golden snail”  in het rijstveld biologisch. Deze slak  richt veel vraatschade aan jonge rijstplanten en, maar houdt niet van een droge ondergrond. Door om een aantal plantjes een kanaaltje te graven  zal het water in deze kanaaltjes gaan staan. De slakken gaan nu in deze kanaaltjes zitten en zullen de rijstplantjes niet verder beschadigen. Zij kunnen makkelijk worden verwijderd. De grond onder de rijstplantjes blijft vochtig genoeg om goed te groeien.

Radio Max FM werkt ook nauw samen met Stimulant Institute. Deze organisatie voert onderzoek uit naar de dienstverlening van de overheid en private organisatie (zie hieronder). Discussies, die plaatsvinden tussen burgers en overheid worden live uitgezonden  via de radio en ook worden de burgers aangemoedigd hun klachten over de dienstverlening van de overheid via de radio te uiten. Veel mensen in Waingapu luisteren naar de zender en volgen Radio Max FM via de sociale media . De radio probeert door advertentie inkomsten zichzelf te bedruipen en daardoor zo onafhankelijk mogelijk te blijven. De bijdragen van Sosoi zijn relatief  klein, maar de invloed die de radio kan hebben op de ontwikkeling van oost Sumba mag niet  onderschat worden. Daarom lijkt het ons zinvol om met deze partij te blijven samenwerken.

 

Stimulant Institute Waingapu

De volgende dag  gaan we op bezoek bij Stimulant Institute. Deze organisatie werkt al jaren aan de verbetering van de dienstverlening waar de overheid van oudsher voor verantwoordelijk is zoals water-en electriciteitsvoorziening, verschaffen van identiteitsbewijzen, onderwijs en gezondheidszorg. Mensen in de stad Waingapu moeten flink betalen voor de diensten, maar volgens Stimulant . is men zeer ontevreden over de dienstverlening. Het programma om deze dienstverlening te verbeteren door vanaf onderop mensen te organiseren en in dialoog te laten gaan met de dienstverleners duurt drie jaar en wordt betaald door een donororganisatie van de Australische overheid. Sosoi  betaalt extra activiteiten die niet worden ondersteund, maar wel cruciaal zijn voor het slagen van het programma. Zo heeft Sosoi verleden jaar en ook dit jaar een debat tussen enkele vrouwengroepen en dienstverleners betaald. Vorig jaar ging het debat over de water- en elektriciteitsvoorziening en de gezondheidszorg. Dit jaar gaat het over het onderwijs en zal nog deze maand plaatsvinden.

Ons bezoek aan Stimulant. begon met een boekverslag van één van de stafleden van Stimulant over de dienstverlening van de overheid. Stepanus, de directeur van Stimulant,  is van mening dat theoretische vorming van de staf over dit onderwerp doorlopend moet plaatsvinden  en vraagt elke week om de beurt aan de stafleden om een boekbespreking te doen. Na de boekbespreking hebben we uit kunnen leggen wie Sosoi is en hebben we nog wat gediscussieerd over wat Stimulant allemaal doet aan begeleiding van de bevolking.  Stimulant heeft in verschillende wijken een zogenaamd Community Resource Centrum opgericht, waar mensen hun klachten over de dienstverlening kwijt kunnen. Vrijwilligers uit verschillende wijken (dit zijn vaak de wijkhoofden die door de bevolking zelf zijn gekozen) zijn het aanspreekpunt van zowel de bevolking als Stimulant. Stimulant helpt deze vrijwilligers zowel materieel als moreel om het gesprek met de dienstverleners aan te gaan. Zo verandert stapje voor stapje de ideeën over hoe de dienstverlening uiteindelijk moet zijn.

De staf van Stimulant  bevordert ook het hergebruik van lokale voedingsmiddelen. Door industrialisatie en globalisering van Indonesië ontkomt ook Sumba er niet aan dat vele voedingsmiddelen  via de industrie in de winkels worden aangeboden. Door allerlei nieuwe producten met lokaal aanwezige grondstoffen te bereiden (bijvoorbeeld cake gemaakt van cassave) en deze via de wijkhoofden te verkopen worden de lokale grondstoffen weer in ere hersteld. Deze lokale voedingsmiddelen worden ook tijdens de debatten uitgedeeld zodat het een groter publiek bereikt.

’s Middags stond een ontmoeting met de vrijwilligers van het Community Resource Centrum  op het programma (zie foto hierboven). In een levendig gesprek  vertelden zij welke klachten zij te horen kregen van de bevolking en wat zij inmiddels al bereikt hebben in de gesprekken met de dienstverleners. Zo werd de behandeling van de aanvraag van een identiteitsbewijs (KTP)  van twee weken teruggebracht naar één week, werden problemen met de watervoorziening in een wijk onderzocht door het waterleidingbedrijf en opgelost. Het bleek achteraf een technische fout te zijn. Klachten over het onderwijs gaan voornamelijk over  het feit dat elke school eigen regels heeft en verschillende bedragen voor schoolgeld moeten worden betaald. Bij de ene school moeten ouders meebetalen aan het meubilair, bij een andere school niet. Deze ongelijkheid in regels wordt als zeer onwenselijk gezien door de bevolking.

We eindigden de middag door in gesprek te gaan over een aanvraag die het CRC bij Sosoi heeft gedaan voor een project. Tot nu toe werden alle activiteiten materieel ondersteund door Stimulant. De hulp van Stimulant is echter van kort duur omdat binnenkort ook de financiering van dit project wordt beëindigd door de Australische organisatie. Om hun activiteiten voort te kunnen zetten ook zonder Stimulant wil de groep kecap (gemaakt van soyabonen) en ‘Nata de Coco’(een product van kokosnoten) gaan produceren en verkopen. De groep vraagt een bijdrage om eenmalig grondstoffen te kopen. Tevens willen ze samen compost maken en hiervoor gemeenschappelijk  gereedschap aanschaffen.  Een opslagplaats voor het bewaren van het gereedschap is al aanwezig.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.