Verslag project ondersteuning productieafdeling coöperatie Lestari

In Oktober 2013 ondersteunde Sosoi  Lestari met een bedrag van 3900 euro voor de ondersteuning van de productieafdeling van de coöperatie . Het project bestond uit 2 onderdelen : Begeleiding en training van boeren bij de overstap van gewone teelt van groenes en rijst naar biologische teelt, extra werkkapitaal wat de coöperatie in de gelegenheid stelde om de boeren na de oogst gelijk te betalen (boeren hoeven niet te wachten tot de producten verkocht zijn). DSC02910

In Oktober 2013 werd een vergadering belegd waar 20 boeren en 7 leden van de staf van Lestari aanwezig waren. Tijdens deze vergadering werd afgesproken dat de boeren land ter beschikking zouden stellen waarop de biologische groentes en/of de rijst verbouwd zou worden. In November 2013 werd het land wat gebruikt zou worden en wat er zou worden verbouwd geregistreerd en begonnen de boeren met de verbouw, wat ze samen in groepen deden. Resultaat was dat 1,8 ha land werd verbouwd door 20 boeren (300-800m² per persoon) voor groentes. Bananen werden verbouwd op een oppervlakte van 4000m² die werd verzorgd door 2 boeren. Voor rijst werd 5.4 ha beschikbaar gesteld door 15 mensen (gemiddeld 1000-7000 m²)

Aan het begin van het project werd er 5.625 Kg rijstzaad aangekocht voor het geld wat beschikbaar werd gesteld door Sosoi. Hiermee werd rijst verbouwd en het resultaat was dat in 2014 6092 kg rijst aangekocht kon worden om dit jaar als zaad te gebruiken. 108% groei in kapitaalvorming.

Voor de kapitaalvorming van groente en fruit werden nog betere resultaten bereikt. Het kapitaal besteed aan de aankoop van groente en fruit groeide 198% waarvan 147% door groente en 238% door fruit.

Het kapitaal dat bestemd was voor de aankoop van schapen en geiten is uiteindelijk gebruikt om 3 ha land tot biologische groentetuin te maken. Deze starttuin zorgde ervoor dat het beginkapitaal begin April was verdubbeld en Lestari verwacht dat eind September 2014 er netto weer hetzelfde bedrag bij komt. (Groei van 10.000.000 RP naar 30.000.000 RP). De aankoop van schapen en geiten ging niet door omdat de groep boeren de stallen voor de dieren niet klaar hadden.

Begeleiding van de verbouw van biologische rijst en groentes gebeurde voor rijst twee maal per maand en voor de groentes en fruit 1 maal per week. Deze begeleiding werd gedaan door de afdeling van de coöperatie die verantwoordelijk is voor de productie en voor de landbouw afdeling.. Zij bezochten de boeren regelmatig tijdens de aanplant van rijst en groentes en stimuleerden de boeren om regelmatig te werken en aan te planten. In Januari en Juli 2014 ondervond de coöperatie problemen aan de aanvoerkant. Het bleek dat er onvoldoende discipline was bij de boeren om op tijd hun groentes te verbouwen en de kwaliteit van de rode rijst nam af waardoor sortering van de rijst langer duurde en de afnemers hun groentes en rijst te laat kregen.

Evaluatie van het programma werd gedaan in September 2014 samen met een bestuurslid van Sosoi Wisnu Wibowo. Tijdens deze evaluatie werden veel zaken besproken : ontwikkeling van de productieafdeling van de coöperatie en ontwikkeling van het ledenaantal, het verschil tussen het bestuur van de coöperatie tussen 2009-2011 en het huidige bestuur. (nieuw bestuur wordt gekozen in 2015), de visie en missie van de coöperatie en de wens van de coöperatie om geld te lenen voor de koop van grond en aanbouw van een eigen Secretariaat waarvoor ze 30.000 euro nodig hebben. Op dit moment huurt Lestari nog het gebouw waar ze hun secretariaat huisvesten . Uit de evaluatie bleek dat het vergroten van kapitaal en winst door Lestari lukt zowel in de productieafdeling als in het gedeelte waar geleend en gespaard wordt.. Ondersteuning van de coöperatie in het versterken van de organisatie en het bestuur en het maken van een strategische planning is wel  nodig. Meer hierover in het reisverslag van Wisnu Wibowo naar Lestari.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.