Werkgelegenheid voor jonge mensen

Op Java is nog een project wat we al enkele jaren ondersteunen en wat langzaam begint te groeien. Ons bestuurslid heeft dit project ook bezocht eind 2021 en met de betrokkenen samen een planning gemaakt.

In het dorpje Garum in Oost-Java werken we al enkele jaren samen met een dansschool/naaiatelier. We hebben een geluidsinstallatie gekocht voor de dansschool en ook naaimachines waarmee de school naai opdrachten kan aannemen en eigen danskleding maken om zo wat meer inkomsten te genereren voor de leraressen die alles bijna voor niets doen. De dansschool lag stil tijdens corona, maar onlangs zijn ze voorzichtig weer begonnen met danslessen. Hieronder staan een paar foto’s van de leerlingen. Tijdens de coronatijd was de dansschool dicht, maar het naaiatelier was open. Er werden vrouwen opgeleid om met naaimachines om te gaan en er werden veel mondkapjes genaaid en verkocht/uitgedeeld. Verder werden er ook andere verstel/naai opdrachten aangenomen waardoor een aantal vrouwen inkomsten konden verwerven.

In oktober 2021 gaven een paar jonge vrouwen aan dat ze graag meer aan hun toekomst wilden werken. Door corona was het moeilijk om aan werk te komen en jonge vrouwen wilden graag verdienen. Samen met de vrouw van de dansschool zijn ze gaan experimenteren met het bakken van cake en koekjes die na bestelling werden bezorgd bij feesten of ter verkoop werden neergelegd bij andere winkels. Naast het maken van cakes maken ze ook smoothies van lokaal fruit wat aanwezig is.

Ons bestuurslid heeft in oktober deze groep verder geholpen. De groep kreeg een vaste plek om hun cakes te produceren en het huis werd verbouwd en geschikt gemaakt als winkel annex bakkerij. Op dit moment hebben ze genoeg orders om drie maal per week 100 cakejes/koekjes te bakken. Er worden 4 verschillende soorten gebak gemaakt zodat klanten de keuze hebben. Dit levert een kleine winst op, maar uitbreiding van klantenbestand en productie is in de toekomst wel van belang om genoeg te kunnen verdienen. De vrouwen zijn blij met hun verdiensten en willen nieuwe activiteiten oppakken zoals het naaien van kleding. Daarom is er een simpele naaimachine gekocht waar men kan leren naaien. Ook hebben ze een cursus zakelijk boekhouden gehad.

De onzekere situatie vanwege corona maakt het erg moeilijk om nieuwe vrouwen aan te trekken die willen ondernemen. Op dit moment gaan ze liever voor een klein,maar vast salaris per maand dan dat ze zelf ondernemen en risico lopen. Bij toenemende inkomsten is het natuurlijk mogelijk andere vrouwen in dienst te nemen, maar zover is het nog niet.

Deel dit bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.